Waasmunster,Belgium
info@filsradio.store
+32499827203
BTW BE 0826.312.712

Deel 1 : Ik ben ON3 / Harec en wat nu ?

Toen ik een paar jaren geleden ON3 werd, had ik dezelfde vraag. En wat nu ? Waar moet ik beginnen ? Hoe en waar voer ik mn eerste QSO ? Welk materiaal heb ik allemaal nodig?

In de komende blogs ga ik al deze aspecten bespreken en jullie begeleiden in jullie eerste stappen als radio amateur. In ieder geval welkom in deze boeiende en creatieve wereld van radio amateurisme.

Vandaag bespreken we de administratie , je logbook , email adres enz …

BIPT

 Zodra je met succes je examen op het BIPT hebt afgelegd is het nagelbijtend wachten op je bedieningscertificaat. Meestal heb je dat binnen de week samen met de factuur. Nadien krijg je je stationsvergunning. Op je bedieningscertificaat staat je officiële call-sign. Deze heb je vanaf nu steeds op zak. Zo mag je gelijk waar de apparatuur van een andere amateur bedienen. Deze bediening is uiteraard binnen de grenzen van je vergunning.
De recentste frequentieplanning en regelgeving vindt je hier. Print de tabel af en leg deze in je shack ( radiokamer) samen met je stationsvergunning, die komen altijd van pas.  

UBA

Als je lid bent van de UBA is het belangrijk dat je je gegevens up to date brengt. Dit doe je door een mail te sturen naar members@uba.be. Daar vermeld je je vorige call-sign ( ONL of ON3) en je nieuwe call-sign. Binnen de dag krijg je een bevestiging van de aanpassing.

Eenmaal zo ver log je in op je account ( www.uba.be) met je nieuwe call-sign en overloop je alle accountgegevens. Onderaan in de Email Alias sectie kan je een alias aanmaken ( jouw_callsign@uba.be ) door in het blauwe vakje – naast je call sign – op het icoontje met dat sterretje te klikken. Vanaf nu wordt alle mail die naar jouw_call-sign@uba.be wordt gestuurd , doorgestuurd naar je privé emailadres. Handig toch ?

CLUB

Nu is het moment dat je je club bestuur inlicht over je nieuwe call en je nieuw emailadres. Zij zullen dit normaal gezien naar alle leden kenbaar maken zodat iedereen weet wie je bent als je voor het eerst op frequentie komt.

In dezelfde mail vraag je ook wat de clubfrequenties zijn en wanneer er club vergaderingen gehouden worden.

QRZ.com

QRZ.com is net zoals facebook maar dan enkel voor radio amateurs. Het is een gesloten systeem waar buitenstaanders geen zicht hebben op je info.
Maak hier een account aan met behulp van je nieuwe email adres. Eenmaal aangemaakt kan je inloggen op de site. In de rechterbovenhoek van je scherm zie je je call-sign staan. Als je daar op klikt, komt een menu tevoorschijn waar je je pagina kan aanpassen , foto’s toevoegen , je logboek aan maken enz …
In QRZ.com kan je ook bijna alle amateurs terug vinden waarmee je een QSO aan het maken bent. Best handig dat je iemand bij de voornaam kan aanspreken en kan zien waar deze woont.

Slot

Eerstdaags komt de volgende blog uit en die zal gaan over UHF en VHF. Meestal zet je je eerste stappen hier en maak je je eerste QSO’s met je clubgenoten op de clubfrequentie of op een lokale repeater.

73 de ON4RF
https://filsradio.store